- Gatitul ,,sous-vide’’ este mult mai usor decat sugereaza denumirea lui. Pur si simpu, se pun ingredientele intr-o punga de plastic (neaparat din polietilena), se scoate aerul din punga si apoi se pune intr-o baie de apa, cu o temperatura controlata. Atunci cand mancarea atinge temperatura sau timpul dorit, se scoate, se garniseaza si se serveste.
- Prin metoda de gatire ,,sous-vide’’ se ating rezultate imposibil de realizat prin metodele traditionale. Prin gatirea traditionala alimentele isi pierd din sucul propriu, in final ajungand la o greutate mai mica, in plus, exista riscul sa se arda sau sa se gateasca excesiv, pierzandu-si din proprietatile nutritive. In plus, carnea din interiorul pungii se poate condimenta, astfel aromele se imbina foarte bine.
- Gatitul sous-vide este foarte eficient la prepararea carnii si a fructelor de mare, la care fereastra unei gatiri corecte este foarte mica, atunci cand se folosesc metodele traditionale de gatire. Pentru ca temperatura de gatire a unei tigai este de cel putin 200 de grade Celsius, mai mare decat temperatura ideala pentru prepararea pestelui, acesta se va gati mai mult la margini, afectand textura preparatului.
- Carnea de pui si alte preparate din pui sunt gatite la o temperature precisa din doua motive: pentru a distruge patogenii si pentru a imbunatati siguranta mancarii.
- Ideea de a conserva si de a gati mancarea in pachete sigilate este straveche. De-a lungul istoriei culinare, mancarea a fost impachetata in frunze, conservata in grasime, sare sau sigilata in intestinele animalelor inainte de a fi gatita.
- Oamenii au inteles demult ca izoland mancarea de aer, pot impiedica alterarea ei. Impachetarea mancarii ajuta, de asemenea, ca aceasta sa nu se usuce.
- Desi, ,,sous-vide’’inseamna,,sub vid’’ in limba franceza, cea mai importanta caracteristica a acestei metode de gatire nu este vidarea pungi cu ingrediente, ci controlul precis al temperaturii de preparare.
- Folosind metodele traditionale de gatire, este esentiala atentia asupra timpului de gatire, pentru ca o gatire cu cateva minute in plus, poate sa duca la arderea unei fripturi. In comparatie, la gatitul sub vid, daca se depaseste cu cateva minute perioada de gatire nu este nicio problema, friptura ramane la fel de suculenta. Astfel, gatesti relaxat si te poti concentra pe alte aspecte din bucatarie.
- Aceasta metoda de gatire are alte doua mari avantaje. In primul rand, friptura se poate gati cu usurinta uniform in sange, in comparatie cu metoda traditionala, la care trebuie sa fii foarte atent sa nu depasesti perioada de coacere. Si in al doilea rand, de fiecare data se obtin rezultatele dorite. De fiecare data, carnea va fi preparata, asa cum iti doresti.
- Un alt avantaj este ca preparatele sunt suculente, moi si nu isi pierd din masa. Mancareapreparata sub vid nu capata acea crusta maronie, insa, o simpla prajire intr-o tigaie ii poate da acea aroma a mancarii traditionale. Astfel se combina cele doua metode de gatire.
- Este foarte important sa alegeti pungile potrivite pentru gatirea sub vid. Sunt pungi speciale pentru gatitul in vid, care sunt realizate din polietilena. Acest material este foarte rezistent si s-a demonstrat ca nu elibereaza substante nocive in timpul gatirii. Sunt perfect sigure.
- Trebuie evitate pungile ieftine din PVC, care prezinta riscul sa transfere substante nocive in alimente.
- Gatitul in vid nu este complicat si nici foarte scump. Este foarte sanatos si te ajuta sa economisesti timp si bani pe alimente.
Dotarea pentru gatitul sous vide cuprinde:
Aparat de vidat pungi alimente | Sistem Sous-Vide | Pungi Vid - alimente |