Provenienta orezului reprezinta un subiect
intens disputat, insa se considera ca planta este atat de veche, incat probabil
nu se vor cunoaste niciodata locul si perioada exacta a dezvoltarii sale.
Marturiile lingvistice si botanice scot in evidenta originea timpurie a
cultivarii orezului de catre om de-alungul unui arc intins, incepand din estul
Indiei, trecand prin Myanmar, Thailanda, Laos, nordul Vietnamului si pana in
sudul Chinei. Exista nenumarate legende mitologice legate de originea orezului,
cu toate ca istoricii nu pun mare pret pe acestea.
Orezul a fost cultivat in Asia de Sud-Est inca
din timpuri stravechi, fiind una dintre cele mai longevive culturi: in China,
prezenta orezului se pare ca dateaza din anul 5.000 i.Hr.
Cu toate acestea, se banuieste ca procesul de cultivare al orezului a inceput
simultan in mai multe tari acum 6.500 ani. Aceasta planta a fost cultivata
pentru prima data in regiunea vaii raului Yangtze si, la scurt timp dupa
aceasta, cele doua mari varietati de orez, Indica si Japonica, erau raspandite
in China Centrala.
Catre sfarsitul mileniului 3 i.Hr. s-a produs
o expansiune rapida a cultivarii orezului in Asia de Sud-Est si catre vest, in
India si Pakistan. Una dintre cele mai vechi mentiuni referitoare la orez dateaza
din 2800 i.Hr, cand un imparat chinez a instituit un ceremonial pentru
plantarea orezului, care urma sa fie utilizat ulterior de catre vindecatorii
regali in scopuri tamaduitoare. In Europa, orezul a fost adus de mauri odata cu
ocuparea Peninsulei Iberice de catre acestia in secolul X, iar in America a
ajuns mult mai tarziu, prin secolul XVII.
In
prezent, orezul se afla pe locul II in clasamentul consumului global de
cereale, dupa grau. Aceasta ofera peste 50% din volumul total al caloriilor
zilnice furnizate catre mai mult de jumatate din populatia globului. Pornind de
la istoria sa recenta din zonele asiatice, orezul s-a extins si este acum
cultivat pe toate continentele, exceptand Antarctica. In multe culturi, orezul
continua sa fie privit cu deosebita consideratie. In Asia este atat de
important, incat si-a pus amprenta asupra limbii si credintei locale. Mai mult,
in China, acelasi termen desemneaza atat „orez”, cat si „agricultura”. In multe
limbi oficiale si dialecte locale verbul „a manca” inseamna „a manca orez” si
termenii „orez” si „hrana” sunt, de cele mai multe ori, identici. In Japonia si
Indonezia are propriul zeu. Chinezii aloca o intreaga zi din sarbatoarea Noului
An acestei cereale. In unele culturi asiatice este considerata a fi o legatura
intre Cer si Pamant, iar in India se crede ca orezul este important pentru
fertilitate, de aici s-a nascut si traditia straveche a aruncarii orezului la
nunta.
|
Importata din Asia unde orezul fiert inlocuieste
painea, masina de fier orez este o inventie extraordinara atat pentru acasa cat
si pentru restaurante.
cod 240403
Pret Pagina produs - Aparat de fiert orez Marele avantaj al unei asemenea masini este modul uniform in care este fiert orezul, precum si posibilitatea de a alege ce fel de orez doriti sa obtineti: orez pentru risotto, orez pentru sushi, orez pentru poridge. De asemenea, in functie de capacitatea masinii, se poate alege cantitatea de orez pentru fiert; fierbatorul de orez are o capacitate de 30 cupe de orez. Procedura de fierbere a orezului este foarte simpla: orezul se spala bine in apa rece inainte de preparare – se adauga apa pana se atinge gradatia corespunzatoare (daca ati pus 2 cupe de orez, se adauga apa pana la gradatia 2 de pe cuva) si se da drumul la masina. In functie de destinatia orezului dupa fierbere, puteti adauga si condimente: sare si piper pentru gust, sau sofran daca pregatiti o reteta indiana.
Puteti folosi toate varietatile de orez: orez
cu bob scurt, orez cu bob lung, decorticat, nedecorticat, etc.
Usor de
folosit, masina de fiert orez este si usor de curatat. Cuva in care fierbe
orezul se scoate din masina si se spala usor, fiind teflonata. Masina vine
insotita de cupa pentru dozaj, lingura pentru orez si spatula siliconica.
|