617502
TAVA SITA PENTRU COACERE PIZZA
Hmmm, arome mediteraneene, diversitate
si un gust delicios!
Contrar credinței generale, pizza
nu este originară din Italia. De fapt, nu se știe cine a “inventat”
această mancare delicioasă. Deși cultura meditareană are
variante incipiente înrădăcinate în dieta lor, variante similare
au fost descoperite și în Egipt, Babilon și
Imperiul Persan. Se știe că în Grecia Antică mâncau o
pâine rotundă și plată, deasupra căreia puneau diferite
condimente și ingrediente. Adițional, în cenușa rezultată în
urma eruperii catastrofale a vulcanului Vezuviu din anul
74, au descoperit dovezi care ar indica faptul că o pâine rotundă
din făină ar fi fost consumată la scară mare în acea perioada
in Pompei și Neopolis (Neopolis fiind o colonie
greacă care ulterior a devenit orașul Napoli). Însă,
adevărul este că pizza putea fi inventată de oricine care a
descoperit secretul combinării făinei cu apă și încălzirea
acestui aluat pe o piatră fierbinte.
În Italia, orașul care este strâns
legat de pizza este Napoli. Aici acest fel de mâncare a devenit
foarte popular în rândul săracilor, în special fiindcă era
foarte ieftin de preparat, gustos și sățios. Adițional, probabil
datorită faptului că pizza era așa de îndrăgită de locuitorii
mai săraci, marginea pizzei este mai groasă decât centrul
acesteia. Astfel, oamenii săraci, chiar dacă aveau mâinile murdare
puteau să țină o felie de pizza în mâini și s-o mănânce, fără
să murdărească partea pe care o consumau. Desigur, la sfârșit
marginea pizzei era aruncată.
Istoria pizzei moderne a început o
dată cu aducerea roșiilor în Europa din America, în
secolul XVI. La început însă s-au bănuit a fi otrăvitoare, ca
alte plante din familia Solanaceae. În secolul XVIII săracii
din Napoli obișnuiau să pună sos de roșii peste pâinea
lor plată. Așa s-a născut pizza pe care o cunoaștem astăzi. Cu
timpul a câștigat popularitate și turiștii veneau special în
zonele sărace din Napoli pentru a gusta diversele rețete
de pizza, preparate de pizzaioli.
Odata cu evolutia diferitelor retete de
pizza s-au modernizat si ustensilele folosite la prepararea acesteia.
Tava sita din aluminiu este una dintre cele mai recente inovatii
aduse acestei industrii. Cu o constructie solida din aluminiu, un bun
conductor de caldura, aceasta tava sita permite coacerea intr-un ritm
mai rapid decat traditionalele tavi folosite pentru coacere.
Aluminiul este un metal non-toxic si care nu transfera reziduuri sau
particule alimentelor.
Disponibila in 9 variante de dimensiuni, tava
sita pentru coacerea pizzei este un instrument versatil, util in
orice restaurant cu specific mediteraneean sau pizzerie.